Są pyszne i łatwo się je robi - brudzi się tylko jedna miska, a pieką się szybciutko. No i są baaardzo zdrowe :-)
175 płatków owsianych (drobnych)
200 g klarowanego masła (po niemiecku: Butterschmalz)
150 g cukru
1 cukier waniliowy
75 mielonych orzechów
125 g mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki śmietanki
Masło roztopić i zostawić do przestudzenia.
Sypkie składniki wymieszać w misce.
Zalać je masłem i śmietanką i wyrobić (mikserem albo ręcami) na w miarę gładką masę. Odstawić na 2 godz. w chłodne miejsce.
Wyrabiać rękami kulki wielkości orzechów włoskich i lekko spłaszczone układać na blasze - w odstępach 2 cm; rosną! Piec 10-15 min. w 180 stopniach.
20 sierpnia 2006
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz